V míse zalijeme rozinky rumem a necháme je macerovat.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Přidáme mléko, máslo a žloutky a vypracujeme na hladké těsto. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a uložíme asi na hodinu na teplé místo vykynout.
Na ořechovou náplň v kastrůlku smícháme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. Poté odstavíme, přidáme ořechy a polovinu macerovaných rozinek a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout.
Na makovou náplň v kastrůlku smícháme mléko s cukrem a skořicovým cukrem a přivedeme k varu. Poté odstavíme, přidáme mák a polovinu macerovaných rozinek a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Z každého dílu pomocí válečku na pomoučené pracovní ploše postupně vyválíme pláty 30 x 40 cm. Na vymazaný a moukou vysypaný plech naneseme první plát a potřeme ořechovou náplní. Naneseme druhý plát, potřeme makovou náplní a zakryjeme posledním plátem. Povrch plátu na několika místech propícháme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 50 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Na ozdobení v míse vyšleháme tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem šlehačem dohladka. V jiné míse vyšleháme šlehačem povidla se skořicí a rumem dohladka. Každou zvlášť naplníme do cukrářského sáčku a na povrchu koláče vytvoříme mřížku. Vložíme do trouby a při stejné teplotě jako v bodě 5. dopečeme ještě asi 10 minut.
Doba pečení: asi 10 minut
Koláč necháme vychladnout a podáváme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení