Na přípravu těsta v míse smícháme obě mouky s cukrem, solí a skořicí. Přidáme vodu a máslo a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
Na přípravu náplně vložíme do hrnce na kousky nakrájené švestky, hroznové víno a oloupané, na kousky nakrájené jablko. Přidáme cukr a asi 10 minut povaříme. Pektin rozmícháme s 2 PL cukru, přidáme k ovoci a ještě asi 3 minuty za stálého míchání povaříme. Odstavíme, vmícháme kyselinu a necháme zchladnout.
Větší část těsta na pomoučené pracovní desce vyválíme na plát o průměru 30 cm a pomocí válečku přeneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Přitiskneme ke dnu a k okrajům formy. Na těsto naneseme stejnoměrně náplň a uhladíme.
Ze zbylého těsta na povrchu vytvoříme mřížku.
Povrch potřeme za pomoci štětce nebo mašlovačky vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 50 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Koláč necháme zchladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení