Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, mandlemi, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, vejce a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. Nakonec vmícháme nastrouhanou karotku. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus necháme vychladnout.
Na přípravu kompotu oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kostky a pokapeme citrónovou šťávou. Dort-želé uvaříme s cukrem a ciderem podle návodu na obale. Přidáme hrušky, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Na přípravu náplně v míse smícháme tvaroh s cukrem, šťávou a kůrou. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do tvarohové směsi. Smetanu vyšleháme se Smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a vmícháme do tuhnoucí směsi.
Korpus vyklopíme z formy, stáhneme papír na pečení a korpus jednou podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj formy. Z kompotu odebereme asi 5 PL a odložíme stranou. Zbylý kompot naneseme do formy a potřeme polovinou náplně. Zakryjeme vrchním dílem korpusu a potřeme zbylou náplní. Na povrchu vytvoříme pomocí lžíce prohlubně a do nich rozdělíme odložený kompot. Uložíme asi na 3 hodiny do chladničky tuhnout.
Na ozdobení vyšleháme smetanu dotuha. Dort uvolníme z formy, okraje dortu potřeme šlehačkou a ozdobíme mandlemi.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení