Rozinky opláchneme teplou vodou, scedíme, vložíme do misky, přidáme rum nebo jablečnou šťávu a necháme macerovat ideálně přes noc. Mandlové plátky lehce osmahneme na suché pánvi dozlatova a dáme na talíř vychladnout. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince, odvážíme 675 g a nakrájíme je na malé kousky.
Jablka, rozinky, mandlové plátky, jablečnou šťávu, extrakt, skořicový cukr a kyselinu citrónovou dáme do hrnce a důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 PL cukru, přidáme do směsi a opět důkladně promícháme. Směs přivedeme do varu a 1 minutu povaříme. Přidáme zbylý cukr a směs opět přivedeme do varu a povaříme minimálně 5 minut.
Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování