Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s vločkami, cukrem, solí a dření z lusku. Přidáme máslo a tvaroh a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Na náplň v míse smícháme jablko se skořicí, třtinovými cukry a brusinkami.
Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát a posypeme mletými ořechy. Poté stejnoměrně na těsto naneseme náplň a posypeme mandlovými plátky. Na bocích asi 2 cm přehneme a těsto opatrně zarolujeme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Štrúdl necháme vychladnout.
Na omáčku nalijeme 100 ml mléka do kastrůlku. Přidáme cukr, sůl a rozřízlý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Odstraníme lusk. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a nalijeme do kastrůlku a povaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme a vmícháme máslo a rum. Necháme zchladnout.
Podáváme s omáčkou.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení