Na přípravu pařížského krému svaříme smetanu a odstavíme z plotny. Ve smetaně rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout. Poté vložíme do chladničky a necháme minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, odležet.
Na přípravu těsta rozpustíme v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni polevu s máslem nebo margarínem. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao, cukr a vanilínový cukr. Přidáme vejce, mléko a důkladně vypracujeme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu s máslem. Těsto naplníme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 60 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě. Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku vyloženou papírem na pečení a stáhneme papír, na kterém se korpus pekl. Korpus překlopíme a necháme zcela vychladnout.
Korpus dvakrát podélně rozřízneme. Spodní část korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj dortové formy. Ze střední části korpusu vykrojíme formičkou několik tvarů a odložíme stranou. Směs na pařížský krém ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a naneseme na spodní část korpusu. Přiložíme vrchní část korpusu a lehce přitlačíme.
Na přípravu krému ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do likéru. Odebereme asi 4 PL směsi s likérem a odložíme stranou. Zbývající směs nalijeme do ušlehané šlehačky a důkladně promícháme. Krém rozetřeme na korpus, přiložíme plát korpusu, ze kterého jsme vykrájeli tvary a lehce přitlačíme. Otvory vyplníme směsí s likérem. Dort uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky, nejlépe přes noc.
Dort posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme vykrájenými tvary.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení