Na přípravu těsta med s cukrem, vanilínovým cukrem a máslem nebo margarínem v kastrůlku za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr a tuk zcela nerozpustí. Směs necháme zchladnout. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kořením a kakaem. Přidáme vejce a vychladlou směs a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku na plát o tloušťce 0,5 cm a ostrým nožem vykrájíme části chaloupky. Na střechu vykrojíme 2 x obdélníky 13 x 11 cm, 2 x boční strany 10 x 7 cm, 2 x čelní a zadní štít 10,5 x 7 x 9,5 cm. Do čelního štítu vykrojíme kolečko a dveře. Do bočních stran vykrojíme okna. Poté na plot vykrájíme dva proužky o délce 15 cm a šířce 1 cm a naneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Nakrájíme 6 nebo 7 krátkých proužků o délce 5 cm a přiložíme je na latě jako plotové sloupky. Vykrájíme hvězdičky různých průměrů na stromečky a malé srdíčka a komety. Ze zbylého těsta vyválíme kulatý plát o Ø 28 cm. Díly chaloupky opatrně naneseme na plechy vyložené papírem na pečení a pomocí štětce nebo mašlovačky je potřeme mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Upečené díly chaloupky necháme vychladnout.
Pomocí zdobicí polevy části chaloupky slepíme k sobě a dozdobíme zdobicí polevou a lentilkami dle vlastní fantazie. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení