Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce a mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.
Na přípravu náplně blumy očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do misky, přidáme skořicový cukr, kardamon a dřeň z lusku a necháme marinovat.
Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku na plát 50x50 cm. Polovinu blum naneseme na jednu stranu plátu. Podélně zavineme tak, aby byly blumy zakryté. Před váleček naneseme zbytek blum a plát těsta zavineme. Závin vložíme do vymazané a moukou vysypané formy švem nahoru a necháme ještě asi 10 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 35 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Bábovku necháme chladnout asi 10 minut ve formě, poté jí vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Na potření v misce vymícháme cukr s vodou a naneseme na povrch bábovky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení