Sezamová semínka lehce a krátce opražíme na sucho na pánvi, dokud nezačnou vonět. Ihned stáhneme z plotny, aby nedošlo ke spálení. Semínka rozmixujeme do konzistence jemné pasty a poté přidáme med a ještě krátce mixujeme. Přidáme oloupané banány, vejce, cukr, vanilkový cukr, vanilku a olej a pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme dohladka. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem, sodou a solí. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 45 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus necháme ve formě vychladnout. Poté ho 2 x podélně rozřízneme.
Na přípravu krému v míse vyšleháme mascarpone se šlehačkou, cukrem a Smeta-fixem šlehačem dotuha. Části korpusu promažeme krémem. Zbylý krém naneseme na povrch a strany dortu a uhladíme. Vložíme do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout.
Na ozdobení cukr necháme na pánvi rozpustit do zlatavého karamelu. Ihned ho nalijeme na papír na pečení, vytvarujeme a posypeme zdobením. Necháme ztuhnout. Vychladlý dort potáhneme rozváleným fondánem a povrch ozdobíme karamelem a zdobením.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení