Flag
Kvásek a droždí
Výrobky
Inspirace
Žitný kvásek

Žitný kvásek Dr. Oetker je určený pro moderní pečení z kváskového těsta nebo po oživení k použití pro tradiční pečení ze živého kvásku. Obsahuje pouze rostlinné složky a je certifikovaný VEGAN výrobek.

Výrobek

Žitný kvásek Dr. Oetker

  • obsahuje bakterie mléčného kvašení a tím dodá chlebu a pečivu dokonalou, lehce nakyslou kváskovou chuť a vůni. Kváskové pečivo vydrží déle čerstvé. 
  • Prodává se v praktickém jednorázovém balení k použití na 500 g mouky. 
  • Je vhodný na pečení kváskového chleba a pečiva, ale i sladkých receptů jako jsou bábovky, mazance nebo vánočky. 
  • Na zadní straně obalu výrobku je pro inspiraci uvedený recept na Domácí kváskový chléb. Vyzkoušejte! Voňavý a křupavý chléb chutná báječně! 
  • Žitný kvásek Dr. Oetker lze bez problému použít i pro přípravu těsta pro pečení v domácí pekárně. 

2 způsoby pečení ze sušeného Žitného kvásku Dr. Oetker:

1
Rychlé moderní kváskové pečení

Výhodou je upečení chleba či pečiva bez potřeby pěstování kvásku předem a 100% jistota výsledku. Při této metodě pečení je nutné do těsta vedle sušeného kvásku přidat i sušené droždí. Doporučujeme Droždí Dr. Oetker. Díky droždí je chléb krásně nakynutý a zároveň vzdušný a kvásek mu dodá dokonalou, lehce nakyslou typickou kváskovou chuť a vůni. Recept pro rychlé moderní pečení kváskového chleba najdete na zadní straně obalu Kvásku Dr. Oetker nebo ZDE. Recept je pečlivě vyzkoušený a chléb se Vám vždy povede.

2
Tradiční pečení ze živého kvásku

Pokud upřednostňujete tradiční pečení kváskového chleba, lze  Kvásek Dr. Oetker oživit a péct kváskový chléb nebo jiné pečivo z čerstvého kvásku bez potřeby dalších kypřidel. Zde však počítejte s tím, že proces aktivace sušeného kvásku zabere několik dnů. 

Podrobný návod na oživení kvásku najdete v sekci Oživení kvásku.

Pro některé recepty je nutné připravit tzv. rozkvas den předem. Podrobný návod na přípravu rozkvasu najdete v sekci Rozkvas.

Žitný kvásek si nyní můžete koupit v našem e-shopu.

Přejeme Vám spoustu radosti a úspěchů při domácím kváskování.

Návod na oživení sušeného Žitného kvásku

Picture - banner 2 image
Picture - banner 2 image
Návod na oživení sušeného Žitného kvásku
Návod na oživení sušeného Žitného kvásku Dr. Oetker pro jednorázové použití:

1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker rozmícháme  v trošce vody a necháme asi  0,5 h stát.

Pak přidáme 2 lžíce žitné hladké mouky a stejné množství vody, které dobře promícháme ve sklenici, přiklopíme na volno víčkem a necháme  při pokojové teplotě stát. Během té doby ho můžeme  několikrát promíchat. 

Po 24 hodinách kvásek „přikrmíme“ dalšími 2 lžícemi mouky a vody, pak ještě přikrmujeme 2x denně několik dnů. Cca po 4-5 dnech krmení je kvásek hotový a připravený k použití (záleží ale na teplotě v místnosti, neměla by klesnout pod 21°C a přesáhnout 35°C).

Návod na oživení sušeného Žitného kvásku Dr. Oetker pro další uchovávání:

Počáteční ingredience:
1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker  
400 ml vlažné vody
200 g celozrnné žitné hladké mouky

Ve vyšší nádobě smícháme sušený kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu, nejlépe ruční šlehací metlou. Nádobu umístíme na teplé místo, přikryjeme potravinářskou fólií (na několika místech propíchneme) 

Druhý den (za 24 hodin) přidáme 100 ml teplé vody, jenom vlažné, nesmí být horká a cca 30 g žitné celozrnné mouky. Znovu dobře promícháme, nejlépe metličkou a opět přikryjeme a necháme dál na teplém místě.
Po dalších zhruba 6 hodinách již uvidíme první bublinky, ale celkově by měl být ještě klid. Kvašení se teprve startuje.

Třetí den se začíná kvásek již zvedat. Přidáme opět cca 30 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vlažné vody a důkladně metlou promícháme. Přikryjeme a necháme dál prokvasit. Konzistence kvásku je kašovitá a i napěněná.

Čtvrtý den je možné kvásek použít k pečení chleba v množství   dle konkrétního receptu. Zbytek přikrmíme vrchovatou lžící žitné mouky (cca 25 g) a 50 ml vlažné vody, promícháme a necháme ještě do večera prokvasit. 

Pak kvásek uchováváme v chladu v lednici, kde nám vydrží asi 5 dní maximálně až týden v klidu bez „přikrmení“. Do týdne je vhodné jej spotřebovat. Pokud o něj nechceme přijít, je dobré jej nejpozději do týdne vyndat z ledničky a „přikrmit“ moukou dle níže uvedeného postupu a pak opět po oživení do ledničky vrátit.

  1. Vyndáme kvásek z lednice (většinou je ho kolem 50-100 g), přendáme ho do větší nádoby, přimícháme 100g žitné mouky a 100 ml vlažné vody, přikryjeme a necháme stát 4-6 hodin při 22-26°C. Kvásek by měl zvětšit objem a po nějaké době začít klesat. 
  2. Když je kvásek hladový (jeho objem se zmenšil a už dále neklesá), přimícháme dalších 100 g žitné mouky a 30-50 ml vlažné vody až vznikne hustější těsto. Necháme stát asi 6 hodin při cca 30°C. 
  3. Když je kvásek opět hladový (jeho objem se zmenšil a už dále neklesá), přimícháme dalších 100 g žitné mouky a 150-180 ml vlažné vody. Necháme stát 3-4 hodiny při 28-30°C. 
  4. Když je kvásek ve fázi klesání nebo už je „splasklý“ úplně, můžeme zadělat těsto na chleba. Z kvásku odebereme několik lžic, které dáme v uzavřené skleničce (ne pevně uzavřené!) do lednice a zbytek kvásku použijeme do chleba. 

Návod na přípravu rozkvasu ze sušeného Žitného kvásku

Rozkvas si připravíme den předem.

Večer ve vyšší nádobě smícháme 1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker se  150 g žitné hladké mouky a  200-250ml vody a necháme při pokojové teplotě. Další den je rozkvas připraven k použití.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích