Na přípravu těsta vyšleháme bílky společně s octem na nižších otáčkách. Až zbělají, začneme postupně přidávat cukr a šleháme na nejvyšším stupni, dokud sníh netvoří pevné špičky.
Žloutky rozšleháme s mlékem a olejem. Škrob, kakao a sůl smícháme a vmícháme do žloutků. Opatrně vmícháme zbytek bílků a těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení.
Plech párkrát poboucháme, abychom z těsta dostali bublinky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 - 25 minut
Elektrická trouba: 165 °C
Horkovzdušná trouba: 165 °C
Po upečení necháme těsto trochu vychladnout, ale ještě teplé vyklopíme na čistou látkovou utěrku. Z těsta stáhneme papír na pečení a opatrně ho zatočíme do utěrky, a necháme těsto úplně vychladnout.
Na krém smícháme cukr s kakaem a špetkou soli. Vše prosijeme přes sítko, aby nevznikaly hrudky. Máslo vyšleháme na nejvyšším stupni 3-4 minuty, dokud nezesvětlá a nenabere objem. Postupně přisypáváme kakao s cukrem, dokud není směs rovnoměrná. Na závěr přimícháme smetanu a šleháme dalších pár minut. Krémem potřeme roládu a vidličkou vytvoříme na povrchu rolády kůru. Trochu krému si necháme stranou a dáme ztuhnout do lednice.
Na náplň si připravíme Zlatý klas podle návodu na obale, ze 400 ml mléka, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme úplně vychladnout. Občas promícháme, aby nevznikl škraloup. Smetanu vyšleháme. Studený Zlatý klas promícháme a opatrně smícháme se šlehačkou, vzniklým krémem potřeme těsto, zatočíme a dáme vychladit.
Z rolády odřízneme konce a v asi 1/3 roládu šikmo rozřízneme. Oddělený kus přiložíme k „polínku“ a zbytkem krému zarovnáme.
Fondán důkladně prohněteme v rukou, malý kousek obarvíme červenou barvou. Z bílého fondánu vytvarujeme nožičky a z červeného kloboučky muchomůrek. Muchomůrky poklademe kolem polínka.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení