Na přípravu těsta v míse vyšleháme z bílků šlehačem tuhý sníh. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, kůrou a pastou šlehačem asi 8 minut do pěny. Přidáme mouku, sníh z bílků a rozmixovaný banán a opatrně vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 50 minut
Elektrická trouba: 120 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Korpus necháme vychladnout. Odstraníme formu a korpus třikrát podélně rozřízneme.
Na přípravu krému uvaříme z mléka, pudingového prášku a cukru hustý puding. Odstavíme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zcela vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem dohladka. Postupně zašleháváme vychladlý puding. (Zde si dejte pozor, aby máslo i puding měli při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.) Krémem naplníme cukrářský sáček.
Banán nakrájíme na plátky a rozdělíme jej do tří hromádek.
Na podnos položíme první plát korpusu. Sáčkem na něj naneseme rovnoměrně část krému. Na krém poklademe první část banánu. Banán lehce přikryjeme krémem a završíme druhým plátem korpusu a lehce přimáčkneme. Opět naneseme krém a banán a přikryjeme třetím plátem korpusu. Promazání opakujeme ještě potřetí a vše zakryjeme posledním plátem korpusu. Dort lehce srovnáme tak, aby byl po stranách i nahoře rovný a vložíme na 15 minut do chladničky. Během této chvíle lehce ztuhne a bude držet tvar.
Do cukrářského sáčku naneseme zbylý krém a zachlazený dort jím pokryjeme kolem dokola i na vrchu dortu. Stěrkou uhladíme a dort necháme hodinu v chladničce zatuhnout.
Dobře zatuhnutý dort stěrkou hezky uhladíme. Čím hladší bude, tím lépe se nám bude potahovat fondánem.
Na ozdobení obarvíme fondán barvami, 2 balíčky žlutou, 1 balíček větší část růžovou a menší část černou. Z posledního fondánu si nechte kousek neobarvený, na přípravu detailu odlesků. Obarvené hmoty vložíme do mikroténového sáčku, aby neosychaly a vždy vyndáme jen tu, se kterou momentálně pracujeme.
Jako první budeme pracovat se žlutým fondánem. Pracovní plochu lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a fondán na ní vyválíme do kruhového tvaru o tloušťce zhruba 2-3 mm. Vyválený plát položíme na dort a od vrchu dolů uhladíme (Nejprve uhladíme vrchní část dortu a poté od shora dolů boční strany.) Přebytečný fondán na spodu dortu odřízneme nožem.
Nyní za pomoci fondánu vytvoříme efekt stékané polevy. K tomu použijeme růžový fondán. Ten vyválíme stejně jako v předchozím kroku. Doprostřed si naznačíme kruh o velikosti průměru našeho dort a kolem tohoto kruhu vlnky, které prořízneme.
Vršek dortu za pomoci štětce lehounce zvlhčíme vodou. Fondán na něj položíme a na vrchu uhladíme. Vlnky necháme viset po stranách dortu. Ze spodu je lehce navlhčíme a přitlačíme k dortu. Opět uhladíme.
Čokoládovými srdíčky ozdobíme žlutou část dortu. Opět je připevníme navlhčením plochy srdíčka.
Krémem na povrchu dortu vytvoříme pusinky a na povrch položíme kandovanou třešeň.
Nakonec vytvoříme kontury dortu. Černý fondán vyválíme na dlouhého tenkého hada, kterého přichytíme ke kraji „stékané polevy“, na hranu srdíček a z pohledové strany kandovaných třešní. Bílým fondánem poté vytvoříme odlesky třešniček.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení