Na přípravu krému v míse vyšleháme kondenzované mléko s máslem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Oba korpusy 2x podélně rozřízneme a slepíme je tenkou vrstvou krému k sobě. Přeneseme je na podnos a ostrým nožem korpusy okrájíme tak, aby vznikl tvar míče. Zbylý krém naneseme na celý povrch a uhladíme. Vložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme ztuhnout.
Na přípravu těsta v kastrůlku rozpustíme cukr. Jakmile začne karamelizovat, opatrně přilijeme vodu a vymícháme dohladka. Krátce povaříme a necháme zchladnout.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Vlažný karamel metličkou vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech společně s moukou smíchanou s kypřicím práškem a ořechy vmícháme do směsi. Těsto rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných forem. Obě formy vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 40 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Korpusy necháme vychladnout.
Na ozdobení obarvíme jeden fondán černým kakaem. Zbylé dva fondány spojíme a pomocí válečku rozválíme na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem na plát dostatečně velký tak, abychom pokryli celý dort. Plát opatrně přeneseme na dort a uhladíme. Přečnívající fondán odřízneme, odebereme kousek fondánu na ventilek a zbytek fondánu obarvíme zelenou barvou.
Černý fondán pomocí válečku vyválíme na plát a podle šablony pomocí ostrého nože vyřízneme 6 pětiúhelníků (o straně 5 cm). Na vodou navlhčený fondán na dortu naneseme pětiúhelníky a vidličkou naznačíme švy podle obrázku. Dort lehce potřeme vodou, aby se fondán leskl. Vytvarujeme ventilek a nalepíme na dort. Ze zeleného fondánu vyválíme pruh široký asi 4 cm a naneseme na spodní část míče. Pomocí nůžek nastříháme tak, aby vznikla tráva.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení