Na náplň vymícháme žloutky s cukrem a škrobem. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něho dřeň, kterou přidáme do mléka. Mléko zahřejeme na nízkém plameni, ale nedovedeme ho k varu. Naběračkou přidáme trochu horkého mléka do žloutkové směsi a ihned rozmícháme. Žloutkovou směs vlijeme do mléka a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne. Puding přikryjeme fólií, aby na něm nevznikl škraloup a necháme úplně vychladnout.
Máslo vyšleháme asi 3-4 minuty, dokud nezesvětlá a nenabere objem. Studený puding rozmícháme a opatrně zamícháme do másla.
Mouku, hnědý cukr, cukr, sůl, skořici, kypřicí prášek a sodu smícháme v míse. V druhé míse rozmícháme olej, čaj, med a vejce a přidáme ocet. Tekuté přísady vmícháme do sypkých a rozmícháme, dokud nevznikle jednolitá směs bez hrudek.
Těsto nalijeme na 2 plechy vyložené papírem na pečení a rozetřeme na tenčí vrstvu. Vložíme do předehřáté trouby.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Po upečení necháme těsto vychladnout. Vychladlé pláty těsta potřeme krémem a položíme na sebe. Malou část krému odložíme na zdobení.
Ze spojených plátů odřežeme kraje a rozkrájíme na obdélníky různých velikostí. Zbytek krému dáme do sáčku na zdobení a odstřihneme špičku, aby vznikl malý prostor. Na řezy nakreslíme okýnka a dveře.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení