Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny. Přidáme sníh, mouku smíchanou s kypřicím práškem, ořechy a kakaem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus necháme vychladnout. Ze spodního dílu opatrně stáhneme papír na pečení. Poté z korpusu vykrojíme tvar vejce (okraje seřízneme tak, aby byl korpus oválný). Korpus jednou podélně rozřízneme. Vrchní část korpusu naneseme na podnos řeznou stranou dolů.
Na přípravu krému vyšleháme náplň s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Polovinu krému naneseme na spodní korpus a uhladíme. Zakryjeme druhou částí korpusu. Zbytek krému naneseme na povrch a strany korpusu a uhladíme. Z pečícího papíru si vytvoříme manžetu – pás dlouhý asi 80 cm a široký 9 cm. Manžetu upevníme těsně kolem celého dortu a konce spojíme kancelářskou sponkou nebo kolíčkem. Krém pomocí stěrky uhladíme až k papíru, aby nám želé neproteklo. Uložíme asi na hodinu do chladničky.
Na ozdobení necháme kompoty na sítku odkapat a z hruškového kompotu šťávu zachytíme. Šťávu doplníme vodou do 500 ml a připravíme želé s cukrem podle návodu na obale. Mandarinky naskládáme na povrch do středu dortu jako žloutek a kolem nich na plátky nakrájené hrušky jako bílek. Želé opatrně nalijeme na ovoce a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení