Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a třtinovým cukrem šlehačem do pěny. Přidáme kůru, zakysanou smetanu, mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem a mákem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 60 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Korpus necháme vychladnout. Poté ho dvakrát podélně rozřízneme.
Na přípravu náplně v míse vyšleháme smetanu se Smeta-fixem, mascarpone a cukrem šlehačem dotuha. Zlehka vmícháme trochu barvy tak, aby vzniklo mramorování. Náplň naneseme na korpusy a slepíme k sobě. Zbylou náplní potřeme strany a povrch dortu. Vložíme do chladničky.
Na sušenky v míse smícháme mouku s cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme vejce a máslo a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku plát a vykrájíme z něj zajíčky. Naneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 12 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Na ozdobení rozpustíme polevu dle návodu na obale. Do větší misky nalijeme ledovou vodu. Z obalu polevy ustřihneme malý růžek a krouživými pohyby vytlačujeme polevu do misky s vodou tak, aby vznikly tenké pravidelné proužky na výrobu hnízda. Pro lepší výsledek lze místo ledové vody použít jakýkoliv vychlazený alkohol či destilát bílé barvy.
Ze vzniklých proužků vytvoříme na povrchu dortu hnízdo. Dort dozdobíme vajíčky a zchladlými upečenými zajíčky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení